Med-Practic
Նվիրվում է վաստակաշատ ուսուցիչ Գրիգոր Շահյանին

Իրադարձություններ

Հայտարարություններ

Մեր հյուրն է

Հրատապ թեմա

Սնունդը և առողջությունը

Գինին` աշխարհի ամենաքաղաքակիրթ հաճույք. Սալուտեմ ամսագիր №4

Գինին` աշխարհի ամենաքաղաքակիրթ հաճույք. Սալուտեմ ամսագիր №4

21-րդ դարում մասնագետներն այն կարծիքին են, որ մարդը չափավոր քանակով գինի խմելով՝ կամրապնդի իր օրգանիզմը։
Հիշեցնենք, որ ցանկացած սպիրտային ըմպելիք օրգանիզմի համար օգտակար է միայն չափավոր քանակով. չափից ավելի կիրառումը առողջության վրա բացասաբար է անդրադառնում։


Գինու ստեղծման պատմությունից


Գինին խաղողի հյութի խմորման արդյունք է, այն 9-20% ալկոհոլ պարունակող բարդ ըմպելիք է։ Դժվար է պատկերացնել քիմիական միացությունների այն հսկայական քանակությունը, որը մտնում է գինու բաղադրության մեջ. հայտնի է գինու մոտավորապես 600 բաղադրիչ։ Այս բարդ քիմիական միացությունները գինու մեջ առկա են շատ փոքր քանակությամբ, սակայն չափազանց կարևոր դեր են խաղում համային և հոտային որակների ստեղծման գործում։


Հին Հունաստանում գինին համարվում էր ջրից օգտակար, իսկ նրա հակամանրէական ազդեցությունը կասկած չէր հարուցում։ Հռոմեացի լեգեոներներն արշավների ժամանակ միշտ իրենց հետ գինի էին տանում՝ առնվազն դիզենտերիան կանխարգելելու համար։ Նույնիսկ դեղորայքը լուծում էին գինու և ոչ ջրի մեջ։


Աշխարհում գոյություն ունի խաղողի շուրջ 200 տեսակ, որոնցից գինի են պատրաստում։ Այս ըմպելիքը դասակարգվում է ըստ պատրաստման տեխնոլոգիայի, գույնի, ալկոհոլի պարունակության և տարբերվում է շաքարի քանակով, հումքի տեսակով, որակով և հնացման ժամանակով։


Խաղողի կարմիր տեսակներից գինու պատրաստման տեխնոլոգիան առանձնահատուկ է. գինու խմորումը տեղի է ունենում կեղևի և կորիզների առկայության դեպքում, այդ պատճառով շատ օգտակար նյութեր են առաջանում։ Մեծ դեր են խաղում նաև կաղնու փայտից պատրաստված տակառները, որոնց մեծ պահվում է գինին։ Այս պատճառով կարմիր գինին առողջության համար ամենաօգտակարն է։ Կարմիր գինին օգտակար է հիմնականում ի հաշիվ ռեսվերատրոլի, որը գրեթե լիովին բացակայում է սպիտակ գինիների մեջ։


Գինի պատրաստում են նաև այլ մրգերից և հատապտուղներից՝ նռից, խնձորից, սալորից, բալից և այլն։


Գույություն ունի նաև փրփրուն գինի, որը երկրորդային խմորման ընթացքում հագեցնում են ածխաթըթու գազով։ Աշխարհում ամենահայտնի փրփրուն գինին շամպայնն է, որը պատրաստում են Ֆրանիսայի Շամպայն նահանգում առաջին անգամ հայտնագործած և գործադրած տեխնոլոգիայով։

 

Գինին` աշխարհի ամենաքաղաքակիրթ հաճույք


Էնոթերապիա՝ գինեբուժություն


Գինու բուժական և դիետիկ հատկությունները համընդհանուր ճանաչում ունեն։ Գինին «աստվածային ըմպելիք» է, և չափավոր խմելու դեպքում դրսևորում է իր առանձնահատուկ բուժական ազդեցությունը։ Իրականացված բազմաթիվ հետազոտություններն ապացուցել են, որ այս ըմպելիքն ակտիվացնում է իմունային համակարգը, կարգավորում է սրտի աշխատանքը և դանդաղեցնում է օրգանիզմի ծերացումը։


Երբեմն գինով փոխարինում են այն պատրաստուկները, որոնք հիվանդի վրա կողմնակի ազդեցություններ ունեն։ Սրտային անբավարարությամբ հիվանդներին աթերոսկլերոզի դեպքում նշանակվում է սպիտակ գինի` հանքային ջրով, օրական մոտավորապես 0,5 լիտր։


Կաբեռնետ, սապերավի կարմիր գինիները դաբաղային նյութերի մեծ պարունակության շնորհիվ օգտակար են ստամոքսի խանգարումների, սակավարյունության, տուբերկուլոզի սրացման ժամանակ: Կարմիր գինին կործանիչ է բացիլների համար, խթանում է ախորժակը:


Մեծ քանակությամբ հանքային նյութեր պարունակող գինիներն օգտակար են ոսկրային համակարգի հիվանդությունների և կոտրվածքների ժամանակ: Ավիտամինոզի ժամանակ կարելի է խմել ցանկացած տեսակի գինի:


Բրոնխիտը, գրիպը, թոքերում բորբոքային գործընթացները բուժում են գլինտվեյնով՝ տաք գինով, որի մեջ լուծում են շաքար կամ մեղր, ավելացնում տարբեր համեմունքներ։ Նույնիսկ, եթե գինին կիսով չափ նոսրացվի ջրով, այնուամենայնիվ, կօգնի պաշտպանվել աղիքային վարակից, կսպանի տիֆի հարուցիչը:

 

Խաղողի գինին փոխարինում է քնաբերներին. 150 գրամը ցրում է բոլոր տագնապներն ու վախերը՝ ապահովելով հաճելի, հանգիստ և առողջ քուն։


Ի դեպ, տարեցների վրա բուժական ազդեցության համար մեծ նշանակություն ունի այն, որ խաղողի գինու սպիրտը ստեղծում է հաճելի հանգստի տրամադրություն, ինչի արդյունքում ցրվում են ծերունական վախերը, անհանգստությունները, լավանում է քունը:


Վերջին տասնամյակում խաղողի և գինու մեջ հայտնաբերվել և բացահայտվել են պոլիֆենոլների դասին պատկանող ավելի քան 30 միացություններ՝ պրոանտոցիանիդոլներ: Դրանց օգտակար ազդեցությունն օրգանիզմի վրա հսկայական է և լիովին ուսումնասիրված չէ:

 

Սակայն հայտնի է, որ դրանք հզոր հակաօքսիդանտներ են, չեզոքացնում են ազատ ռադիկալները, պաշտպանում են արևային ճառագայթումից, կանխում են արյան մեջ խոլեսթերինի մակարդակի բարձրացումը, ինչն իր հերթին կանխում է անոթներում ճարպային վահանիկների առաջացումը և աթերոսկլերոզի զարգացումը:


Չմոռանանք հիշեցնել, որ գինեբուժությամբ զբաղվելուց առաջ պետք է անպայման պարզել անհատական ընկալունակությունը գինու, ալկոհոլային խմիչքների նկատմամբ:

 

Գինին` աշխարհի ամենաքաղաքակիրթ հաճույք


Գինին որպես հակասեպտիկ


Ըստ գիտական հետազոտությունների՝ սպիրտը, ինչպես նաև սպիտակ և կարմիր գինին, օժտված են վարակազերծիչ հատկություններով: 1 բաժակ ջրին ավելացրած մի քանի կաթիլ գինին հավասարապես ոչնչացնում է կոլիբակտերիաները, սալմոնելաները:


Ուշադրություն: Գիտականորեն ապացուցված է, որ եթե ջրի մեջ բնական գինի ավելացվի (գինու չափաբաժինը` 1/3), ապա մեկ ժամ անց ջուրը մաքրված կլինի տարբեր հարուցիչներից, մանրէներից:


Գինին պետք է խմել միայն ուտելու ժամանակ, առանց շտապելու, վայելելով հաճույքը՝ ասես համտեսելով: Քչերը գիտեն, որ կարմիր գինին գերադասելի է խմել ուտելուց առաջ, քանի որ բաղադրության մեջ կան քիչ քանակով երկաթի միկրոտարրեր, որոնք օգնում է երկաթի յուրացմանը:


Ընդունված է գինու թույլատրելի և անվտանգ չափաբաժին համարել շաբաթական 2-3 բաժակը: Գինու օրական չափաբաժինը տղամարդկանց համար մեկ բաժակ է (100-150 մլ), կանանց համար՝ կես բաժակ (50-75 մլ):


Այս նորման առողջների և այն մեծահասակների համար է, որոնք չունեն հետևյալ հակացուցումները.

 

  • ստամոքսաղիքային ուղու հիվանդություններ՝ ստամոքսի և տասներկումատնյա աղու խոց, գաստրիտ, պանկրեատիտ,
  • միգրեն,
  • հղիություն և կրծքով կերակրում,
  • սրտի իշեմիկ հիվանդություն կամ գերճնշման սրացում,
  • դեպրեսիա,
  • լյարդի դիսֆունկցիա,
  • պոդագրա,
  • դիաբետ,
  • ճարպակալում,
  • երիկամների, լյարդի հիվանդություններ:


Կարմիր գինին կարող է միգրեն առաջացնել, գլխապտույտ, ալերգիա, ուստի խորհուրդ չի տրվում ինքնուրույն զբաղվել գինեբուժությամբ: Նման փորձ անելուց առաջ անպայման խորհրդակցեք բժշկի հետ:


Գինի գնելիս ինչպես կատարել ճիշտ ընտրություն


Կարևոր է հաշվի առնել խմիչքի թափանցիկությունը: Շիշն ուղղեք դեպի լույսը և կտրուկ շրջեք: Եթե պարունակությունը մնա թափանցիկ՝ վառ փայլով, խմիչքը լավն է: Նստվածքի առկայության և գինու պղտորման դեպքում որակը կասկածելի է: Նստվածք կարող են ունենալ միայն թանկարժեք ֆիրմային և տնային գինիները:


Գինու որակը կարելի է որոշել նաև վերջինիս գույնով. խմիչքը մոտեցնել սպիտակ ֆոնին և ուշադիր զննել. որքան գույնը հագեցած և վառ է, այնքան գինին երիտասարդ է:


Ինչպես պետք է խմել գինին


Խորհուրդ է տրվում բացել գինին, թողնել, որ այն շնչի գոնե 10 րոպե և վայելել նրա բույրը: Հարկ չկա այն ջրի նման խմել, ավելի լավ է կում անել և մի 1-2 վայրկյան պահել լեզվի հետին մասում՝ համային ռեցեպտորներին հնարավորություն տալով լիովին զգալ համը: Կարևոր է նաև խմել ոչ մեծ կումերով:


Սեղանի սպիտակ գինին մատուցվում է նախուտեստի, թեթև մսային և ձկնային ճաշատեսակների հետ: Բնական չոր, կիսաչոր և կիսաքաղցր գինին լավ համակցվում է բանջարեղենային ուտեստների հետ: Կարմիր չոր գինին համադրվում է ոչխարի, հորթի, որսի մսի և թռչնամսի, խորովածի, փլավի, խաշած խոզի մսի հետ։

 

Գինին` աշխարհի ամենաքաղաքակիրթ հաճույք


Գինու յուրաքանչյուր տեսակ մատուցվում է տարբեր ջերմաստիճաններում.

 

  • տանինով հագեցած կարմիր գինին՝ 18-20°C,
  • թեթև կարմիրը՝ 14-16°C,
  • թեթև սպիտակը՝ 12-14°C,
  • շամպայնը՝ 6-7°C-ից ոչ ցածր:
 

Ինչպես և որքան պահել գինին


Գինու պիտանիության ժամկետը պայմանավորված է վերջինիս տեսակով՝ սպիրտի, շաքարի, թթուների և դաբաղող նյութերի պարունակությամբ: Սպիտակ գինիները հիմնականում պահպանվում են 2-3 տարի, կարմիրները՝ 2-10 տարի: Որոշ էլիտար գինիներ պահպանվում են մինչև 100 տարի: Շշերով պահելու օպտիմալ ջերմաստիճանն է 10-15°С-ը՝ 60-80% խոնավության պայմաններում:


Եթե շիշը բացել եք և գինին մինչև վերջ չեք խմել, անհրաժեշտ է հերմետիկ փակել խցանով և դնել սառնարանում: Այսպես փրփրուն գինին կարող է պահպանվել մինչև 24 ժամ, սպիտակը՝ մինչև 3 օր, կարմիրը՝ մինչև 5, թնդեցվածը՝ մինչև 7 օր:


«Առողջ և հիվանդ մարդու համար գինին և մեղրը լավագույն միջոցներն են, եթե դրանք բնական են և ճիշտ են կիրառվում»։


Հիպոկրատ՝ անտիկ հույն բժիշկ


«ՍԱԼՈՒՏԵՄ» առողջ ապրելակերպի ամսագիր
Պետական գրանցման համար․ 211․200․00969
[email protected]
+(374) 91 64 10 15
+(374) 98 79 15 15

Սկզբնաղբյուր. «Սալուտեմ» առողջ ապրելակերպի ամսագիր, N4
med-practic.com կայքի ադմինիստրացիան տեղեկատվության բովանդակության համար

պատասխանատվություն չի կրում
Loading...
Share |

Հարցեր, պատասխաններ, մեկնաբանություններ

Կարդացեք նաև

Որքա՞ն ջուր պետք է խմել. armeniamedicalcenter.am
Որքա՞ն ջուր պետք է խմել. armeniamedicalcenter.am

Մարդիկ հաճախ պարզապես մոռանում են ջուր խմել, հատկապես դա բնորոշ է տարեցներին և երեխաներին: Սակայն ցանկացած տարիքում անհրաժեշտ է հիշել ջրի լրացուցիչ ծախսի մասին...

ՀՀ ԱՆ. Խուսափե՛ք տրանսճարպերից
ՀՀ ԱՆ. Խուսափե՛ք տրանսճարպերից

Տրանսճարպերի չարաշահումը`...

Մրգերը շաքարային դիաբետի ժամանակ. armeniamedicalcenter.am
Մրգերը շաքարային դիաբետի ժամանակ. armeniamedicalcenter.am

Մրգերը և հատապտուղները պարունակում են առողջության համար շատ կարևոր վիտամիններ, միկրոէլեմենտներ, բջջանք: Շաքար պարունակող որոշ մրգեր կարգավորում են արյան ճնշումը...

Ուտելու հոգեբանությունը. urolog.am
Ուտելու հոգեբանությունը. urolog.am

Ուտելու հոգեբանությունը կիրառական հոգեբանություն է, որն օգտագործվում է` հասկանալու մարդու սննդի ընտրության և ուտելու վարքագիծը...

ԵՊԲՀ. Սննդային ալերգիա. մասնագետի անդրադարձը
ԵՊԲՀ. Սննդային ալերգիա. մասնագետի անդրադարձը

Եթե Դուք ունեք սննդային ալերգիա, Ձեր իմուն համակարգը գերզգայուն է տվյալ սննդի նկատմամբ: Դրա պատճառը իմունոգլոբուլին E-ն է (IgE), որը բարձր քանակով հանդիպում է ալերգիա ունեցող մարդկանց մոտ...

Ալերգոլոգիա
ՀՀ Ան. Ինչպես առողջ սնվել տոնական օրերին
ՀՀ Ան. Ինչպես առողջ սնվել տոնական օրերին

Դժվարամարս կամ ոչ համատեղելի մթերքը չարաշահելու արդյունքում տոնական օրերին հաճախ արձանագրվում են սննդային թունավորումներ և մարսողական համակարգի տարբեր բնույթի խանգարումներ: Նմանատիպ խնդիրներից խուսափելու համար մասնագետները...

Սննդակարգը միզապարկի քարերի ժամանակ. հիվանդության կանխարգելումը. armeniamedicalcenter.am
Սննդակարգը միզապարկի քարերի ժամանակ. հիվանդության կանխարգելումը. armeniamedicalcenter.am

Միզապարկի քարերի  առկայության ժամանակ սնունդը պետք է լինի հավասարակշռված, հարուստ վիտամիններով և հանքային աղերով, ուղղված նյութափոխանակության խանգարման կարգավորմանը...

Միզային համակարգ Սննդակարգեր
Գինին և առողջությունը
Գինին և առողջությունը

Գինու օգտակար հատկությունները գաղտնիք չեն մարդկանց արդեն դարեր ի վեր: Սակայն, որպեսզի այն իրապես նպաստի առողջության պահպանմանը, անհրաժեշտ է ինքնագիտակցում և չափավորության զգացողություն...

Ինչպիսի՞ ջուր է պետք խմել առողջ լինելու համար. armeniamedicalcenter.am
Ինչպիսի՞ ջուր է պետք խմել առողջ լինելու համար. armeniamedicalcenter.am

Օրգանիզմի համար մեծ է ջրի դերը: Մարդն ավելի հեշտ դիմանում է քաղցին (մոտավորապես 30-45 օր), քան ջրի պակասին: Առանց ջրի օրգանիզմը չի կարող գոյատևել անգամ 5 օր, քանի որ ջուրը կյանքի հիմքն է և կազմում է օրգանիզմի 2/3-ը...

Հակաքովիդային մթերքներ. armeniamedicalcenter.am
Հակաքովիդային մթերքներ. armeniamedicalcenter.am

Քովիդ վարակը հաղթահարելու համար անհրաժեշտ է բարձրացնել օրգանիզմի դիմադրողականությունը: Դրան նպաստում է առողջ սնունդը: Բացի այդ, կան որոշ մթերքներ, որոնք ավելի` քան մյուսները, դրական ազդեցություն են ունենում...

Ընպելիքները և սնունդը հղիության ժամանակ. morevmankan.am
Ընպելիքները և սնունդը հղիության ժամանակ. morevmankan.am

Հղիների սննդի հետ բազում միֆեր են կապված: Երբեմն դրանք տարօրինակ արգելքներ են՝ կծու, սնկով կերակուրներ, մթերքների որոշակի գույներ և այլն...

Հղիություն, ծննդաբերություն
Քաղցրակերության վնասները. armeniamedicalcenter.am
Քաղցրակերության վնասները. armeniamedicalcenter.am

Գիտնականներն ապացուցել են, որ շաքարը նպաստում է վաղաժամ ծերացմանը:  Պրոֆեսոր Դեվիդ Հաննը համեմատել է շաքար շատ և քիչ օգտագործող մարդկանց դիմագծերը և սենսացիոն եզրակացության եկել: Գիտնականը նկատել է, որ նույն տարիքի...

Առանձնացված սնուցման կարևորությունը. nairimed.com
Առանձնացված սնուցման կարևորությունը. nairimed.com

Հավանաբար, շատերն են լսել առանձնացված սնուցման մասին, սակայն ըստ անվանման, այնքան էլ պարզ չէ, թե ի՞նչը` ինչի՞ց պետք է առանձնացնել, իսկ կարևորը՝ ինչո՞ւ: Առանձին սնուցման փիլիսոփայությունն այն է...

Ինչպե՞ս է ազդում սնվելու ռիթմը ուղեղի առողջության վրա. urolog.am
Ինչպե՞ս է ազդում սնվելու ռիթմը ուղեղի առողջության վրա. urolog.am

Ուտելը մարդու կյանքի կարևոր բաղադրիչներից է։ Պարզվում է, որ ոչ միայն սնննդի տեսակը, այլև այն ընդունելու ժամանակը ունի տարբեր ազդեցություններ մարդու ուղեղի վրա: Ապացուցված է, որ ուտելու անկանոն ժամերը նպաստում են...

Ամանորի տոնական սեղանի ամենավտանգավոր մթերքը. Սալուտեմ ամսագիր №4
Ամանորի տոնական սեղանի ամենավտանգավոր մթերքը. Սալուտեմ ամսագիր №4

Ամանորի սեղանն օրգանիզմի համար ծանր փորձություն է՝ սեղանին բազմաթիվ խոհարարական գլուխգործոցներ են հայտնվում, որոնց գայթակղությանը դիմանալը պարզապես անհնար է։ Սակայն բժիշկները խորհուրդ չեն տալիս...

Ամեն ինչ տոն օրերի մասին Սալուտեմ 4.2021

ԱՄԵՆԱԸՆԹԵՐՑՎԱԾ ՀՈԴՎԱԾՆԵՐԸ