Med-Practic
Նվիրվում է վաստակաշատ ուսուցիչ Գրիգոր Շահյանին

Իրադարձություններ

Հայտարարություններ

Մեր հյուրն է

Հրատապ թեմա

Սնունդը և առողջությունը

Փսորիազ. ճիշտ սնուցում և սննդակարգ. izmirlianmedicalcenter.com

Փսորիազ. ճիշտ սնուցում և սննդակարգ. izmirlianmedicalcenter.com

Ճիշտ սնուցման շնորհիվ փսորիազով տառապող մարդը կարող է զգալիորեն ազդել հիվանդության ծանրության աստիճանի և ախտանիշների վրա: Փսորիազի ժամանակ ճիշտ սնուցման նպատակն օրգանիզմում որոշակի թթվահիմնային հավասարակշռություն ապահովելն է: Ամբողջ աշխարհում փսորիազի բուժման ժամանակ ավելի քան 20 տարի կիրառվում է ամերիկացի բժիշկ Ջոն Պեգանոյի կողմից մշակված սննդակարգը: Ըստ բժիշկ Պեգանոյի, ինչպես մաշկի այլ հիվանդությունների, այնպես էլ փսորիազի աղբյուրը գտնվում է աղտոտված աղիներում: Արտազատիչ համակարգի վատ աշխատանքի ֆոնին մաշկն իր վրա է վերցնում օրգանիզմից շլակները դուրս բերելու հիմնական բեռը: Բալանսավորված սննդակարգը նպաստում է աղիների գործունեության կարգավորմանը՝ դրանով բարելավելով մաշկի վիճակը:

Փսորիազով տառապող մարդու ամենօրյա սննդակարգը պետք է 70-80%-ով բաղկացած լինի հիմքեր առաջացնող մթերքներից և 20-30%-ով` թթուներ առաջացնող մթերքներից:

Հիմք առաջացնող մթերքներ

Մրգեր (բացի լոռամրգից, հաղարջից, սալորից, սալորաչրից, հապալասից): Խնձորը, բանանը, սեխը կարելի է միայն առանձին ուտել՝ առանց այլ մթերքների հետ համակցելու:  Ցիտրուսային մրգերը (այդ թվում հյութերը) չի կարելի համակցել ամբողջական հացահատկից պատրաստված մթերքի և կաթնամթերքի հետ:

Բանջարեղեն (բացառությամբ լոբազգիների, խավարածիլի, դդմի, բրուսելյան կաղամբի. դրանք կարելի է ուտել ոչ մեծ քանակությամբ): Մորմազգիների ընտանիքի բանջարեղենը (կարտոֆիլ, լոլիկ, սմբուկ, պղպեղ) պետք է ամբողջությամբ բացառել սննդակարգից:

Օրգանիզմում հիմնայնությունն ավելացնում են նաև.

  • սննդի և ըմպելիքի մեջ լեցիտինի ավելացումը,
  • մեկ բաժակ ջրի մեջ թարմ քամած կիտրոնի հյութի ավելացումը,
  • խաղողի, ծիրանի, տանձի, անանասի, թուրնջի, նարնջի հյութեր , ինչպես նաև մանգոյի և պապայայի հյութեր,
  • բանջարեղենային հյութեր,
  • մեկ բաժակ մաքուր ջրի մեջ 3-5 կաթիլ գլիկոթիմոլինի ավելացում (կիրառել շաբաթը հինգ օր՝ քնելուց առաջ): Հիմնային հանքային ջրեր «Բորժոմի» , «Եսենտուկի-4» և այլն:


Թթուներ առաջացնող մթերքներ.

  • միս և մսամթերք,
  • հատիկավորներ,
  • պանիր,
  • շաքար,
  • կարտոֆիլ, չորացրած սիսեռ և լոբազգիներ,
  • կարագ, սերուցք:


Մեծ քանակությամբ այս մթերքների համակցումն արյան մեջ թթվային ռեակցիա է առաջացնում՝ վատթարացնելով հիվանդության ընթացքը:

Փսորիազով հիվանդներին խորհուրդ է տրվում բացառել.


  • սննդի մեկ ընդունման ժամանակ հիմք առաջացնող մի քանի մթերքների համակցում,
  • շաքար և շաքար պարունակող մթերքներ,
  • կոնսերվանտներ, ներկանյութեր, արհեստական հավելումներ պարունակող մթերքներ ,
  • քացախի տեսակների մեծ մասը,
  • ալկոհոլային ըմպելիքներ:


Վատ բալանսավորված սննդակարգը կարող է չորացնել աչքերը: Ամերիկացի գիտնականները եկել են այն եզրակացության, որ կանանց մոտ «չոր աչքերի» տհաճ համախտանիշի զարգացման վրա ազդում է սննդակարգում որոշակի ճարպաթթուների հարաբերակցությունը, օրինակ, սննդակարգում մեծ քանակությամբ կենդանական ճարպի կիրառումը:

Մթերքների արգելված համակցումներ

  • շիլաները, հացը, ամբողջական հացահատիկից պատրաստված մթերքները ցիտրուսային, ինչպես նաև շոգեխաշած կամ չորացրած մրգերի հետ:
  • ցիտրուսները և նրանց հյութերը կաթնամթերքի հետ,
  • սուրճը և թեյը` շաքարով, կաթով կամ սերուցքով,
  • մեկ ուտեստում չափազանց շատ թթու առաջացնող մթերքներ:


Փսորիազով տառապող մարդու սննդակարգը ինչ մթերքներից էլ բաղկացած լինի, ամեն դեպքում, չի կարելի շատ ուտել: Սննդակարգի բոլոր կետերին խիստ հետևելու դեպքում միայն բուժումը կարող է շոշափելի արդյունքներ տալ:

Քանի որ փսորիազով մարդկանց մոտ խանգարված է նյութափոխանակությունը, վերը նշված սննդակարգին պետք է հետևել բուժող բժշկի մոտ նախնական խորհրդատվությունից հետո:

Սկզբնաղբյուր. izmirlianmedicalcenter.com
med-practic.com կայքի ադմինիստրացիան տեղեկատվության բովանդակության համար

պատասխանատվություն չի կրում
Loading...
Share |

Հարցեր, պատասխաններ, մեկնաբանություններ

Կարդացեք նաև

Փորձագետները հայտնել են այն մթերքների ցանկը, որոնք նպաստում են ծերացմանը. armeniamedicalcenter.am
Փորձագետները հայտնել են այն մթերքների ցանկը, որոնք նպաստում են ծերացմանը. armeniamedicalcenter.am

Մասնագետները թվարկել են այն մթերքները, որոնք նպաստում են վաղաժամ ծերացմանը: Դրանց թվում են շաքարավազը, ալկոհոլը, եգիպտացորենային անուշեղենը, ինչպես նաև` մշակված միսը: Այդ մասին գրում է Medikforum-ը...

Մթերքներ, որոնք մեծացնում են վաղաժամ մահվան վտանգը. armeniamedicalcenter.am
Մթերքներ, որոնք մեծացնում են վաղաժամ մահվան վտանգը. armeniamedicalcenter.am

Չափազանց մշակման ենթարկված մթերքները նպաստում են վաղաժամ մահվանը, պարզել է Ֆրանսիայի գիտնականների խումբը:

Այդ մթերքներից են` քաղցրավենիքը, հացաբուլկեղենը, պաղպաղակը, կիսաֆաբրիկատները և վերամշակված մսամթերքը...

Սնուցումը ենթաստամոքսային գեղձի քաղցկեղի ժամանակ. oncology.am
Սնուցումը ենթաստամոքսային գեղձի քաղցկեղի ժամանակ. oncology.am

Ենթաստամոքսային գեղձի քաղցկեղին հաճախ նախորդում է քրոնիկական պանկրեատիտը կամ մարսողական համակարգի այլ հիվանդությունները: Եվ այս ախտաբանության ռիսկի գործոններից մեկը սխալ սնուցումն է՝ շատ ուտելը, արագ սննդի, ճարպային, սուր համեմված...

Ուռուցքաբանություն Սննդակարգեր
ՀՀ ԱՆ. Խորհուրդներ` նախատոնական
ՀՀ ԱՆ. Խորհուրդներ` նախատոնական

Տոն օրերին բնակչության շրջանում հաճախակի են գրանցվում սննդային թունավորումների դեպքեր: Սննդային թունավարակներից զերծ մնալու համար Արցախի Հանրապետության առողջապահության նախարարությունը զգուշացնում է...

Օգտակար խորհուրդներ
Բարձր տարիքային խմբի սնուցումը ուռուցքային հիվանդությունների կանխարգելման և բուժման ժամանակ. oncology.am
Բարձր տարիքային խմբի սնուցումը ուռուցքային հիվանդությունների կանխարգելման և բուժման ժամանակ. oncology.am

Չարորակ ուռուցքները ախտահարում են հիմնականում բարձր տարիքային խմբի մարդկանց։ Վերջին տարիներին նկատվում է ուռուցքային հիվանդությունների աճ բոլոր տարիքային խմբերում, սակայն այն հատկապես նկատվում է 60 տ անց տղամարդկանց...

Ուռուցքաբանություն Սննդակարգեր
Սննդակարգն աթերոսկլերոզի ժամանակ. armeniamedicalcenter.am
Սննդակարգն աթերոսկլերոզի ժամանակ. armeniamedicalcenter.am

Աթերոսկլերոզի զարգացման պատճառները

Աթերոսկլերոզը հաճախ հանդիպում է տղամարդկանց մոտ 40-60 տարեկանում և 50 տարեկանն անց կանանց մոտ: Զարգացման հիմնական գործոններն են` սխալ սնունդը, նյութափոխանակության խանգարումները, ոչ ակտիվ կյանքը...

Սրտանոթաբանություն Սննդակարգեր
Ինչպես պահպանել կանաչու թարմությունը երկար ժամանակ
Ինչպես պահպանել կանաչու թարմությունը երկար ժամանակ

Թարմ կանաչին պետք է լինի ցանկացած մարդու սննդակարգում, քանի որ այն շատ օգտակար է առողջության համար: Սակայն շատ հաճախ, գնելով որոշ չափաքանակով կանաչի օգտագործելով այն տարբեր ճաշատեսակների ու աղցանների մեջ մի խնդիր է առաջանում...

Սննդակարգ այրոցի դեմ. izmirlianmedicalcenter.com
Սննդակարգ այրոցի դեմ. izmirlianmedicalcenter.com

Գրեթե յուրաքանչյուր հասուն մարդ ծանոթ է այրոցի նշաններին՝ կոկորդում այրող զգացողություն և բերանում` դառնահամություն: Եկեք հասկանանք, թե որտեղի՞ց է այն առաջանում և ինչպես վերացնել: Երբեմն առատ սեղանից հետո...

Սննդակարգեր
Սնուցումը գերճնշման ժամանակ. ինչ է կարելի և ինչ չի կարելի ուտել. izmirlianmedicalcenter.com
Սնուցումը գերճնշման ժամանակ. ինչ է կարելի և ինչ չի կարելի ուտել. izmirlianmedicalcenter.com

Ավստրալացի փորձագետներն անվանել են այն մթերքները, որոնք կարող են նվազեցնել զարկերակային ճնշման բարձրացումը գերճնշման ժամանակ: Գերճնշումը թույլ արտահայտված ախտանիշների պատճառով համարվում է համր մարդասպան...

Սրտանոթաբանություն Սննդակարգեր
Բուժական սնունդը պանկրեատիտի ժամանակ. izmirlianmedicalcenter.com
Բուժական սնունդը պանկրեատիտի ժամանակ. izmirlianmedicalcenter.com

Ենթաստամոքսային գեղձի ֆերմենտները նպաստում են աղիներում սպիտակուցների, ճարպերի և ածխաջրերի ճեղքմանը: Ենթաստամոքսային գեղձի կողմից  անջատված հորմոններից, օրինակ, ինսուլինը, արյան մեջ ապահովում է գլյուկոզայի...

Սննդակարգեր
Ի՞նչ խմել այրոցի ժամանակ. izmirlianmedicalcenter.com
Ի՞նչ խմել այրոցի ժամանակ. izmirlianmedicalcenter.com

Հաճախակի այրոցը կարող է գաստրոէզոֆագեալ ռեֆլյուքս հիվանդության ախտանշան լինել: Կերակրափողի լորձաթաղանթի և ստամոքսից կերակրափող թափանցած աղաթթվի, պեպսինի, լեղաթթուների, ենթաստամոքսային գեղձի ֆերմենտների անմիջական...

Գաստրոէնտերոլոգիա և լյարդաբանություն
Սխալ սննդակարգը` տոնական օրերին, և դրա հետևանքները. հարցազրույց Սիրանուշ Փաշինյանի հետ. arabkirjmc.am
Սխալ սննդակարգը` տոնական օրերին, և դրա հետևանքները. հարցազրույց Սիրանուշ Փաշինյանի հետ. arabkirjmc.am

Տոնական օրերին սնունդը երկար ժամանակ մնալով սեղանին, երբեմն, նույնիսկ սենյակային ջերմաստիճանի պայմաններում, կարող է փչանալ և պատճառ դառնալ ստամոքս-աղիքային համակարգի խանգարումների: Սովորաբար, այդ օրերին...

Երեխայի սնուցումը
ՀՀ ԱՆ. Սննդամթերքի պահպանման ժամկետները
ՀՀ ԱՆ. Սննդամթերքի պահպանման ժամկետները

Թռչնի մսից պատրաստված կոտլետները, բանջերեղենից, մսից, ձկից և այլ մթերքից աղցանները` թթվասերով, մայոնեզով համեմված, կարելի է պահել 12 ժամ:
Աղցանների համար նախատեսված եփած միսը, աղացած մսից պատրաստված տապակած կերակրատեսակները՝ կոտլետներ...

ՀՀ ԱՆ. Մթերքը պահելու, կերակուր պատրաստելու կանոններ
ՀՀ ԱՆ. Մթերքը պահելու, կերակուր պատրաստելու կանոններ

Սնունդ պատրաստելուց առաջ և ընթացքում պետք է հաճախակի լվանալ ձեռքերը, հատկապես, եթե ձեռք եք տվել հում մթերքի, մասնավորապես` հում մսի: Պետք է մաքուր պահել մակերեսները և խոհանոցային պարագաները, որոնք օգտագործվում են սնունդ պատրաստելու ժամանակ...

ԱՄԵՆԱԸՆԹԵՐՑՎԱԾ ՀՈԴՎԱԾՆԵՐԸ