Med-Practic
Նվիրվում է վաստակաշատ ուսուցիչ Գրիգոր Շահյանին

Իրադարձություններ

Հայտարարություններ

Մեր հյուրն է

Հրատապ թեմա

Սնունդը և առողջությունը

Հայտնի են կրծքագեղձի քաղցկեղի կանխարգելման մթերքները. oncology.am

Հայտնի են կրծքագեղձի քաղցկեղի կանխարգելման մթերքները. oncology.am

Հետազոտությունն իրականացրել են ամերիկացի գիտնականները: Հիվանդությունների վերահսկման Ամերիկյան կենտրոնի տվյալներով այն ամբողջ աշխարհում հանդիսանում է կանանց ուռուցքային հիվանդությունների ամենատարածված տարատեսակը՝ անկախ ազգային և ռասայական պատկանելիությունից:

Չնայած կանոնավոր կանխարգելիչ միջոցառումներ իրականացնելու և հետազոտվելու խորհուրդներին՝ փորձագետներն այնուամենայնիվ համոզված են , որ սննդամթերքը  նույնպես մեծ դեր է խաղում կրծքագեղձի քաղցկեղի կանխարգելման մեջ:

Կանխարգելման համար խորհուրդ է տրվում գերմթերքների ընդամենը երեք խումբ: Դրանց մեջ մտնում են մրգերը, բանջարեղենը և ամբողջական հացահատիկային մթերքները:  Այս խմբի որոշ մթերքներ պարունակում են ֆիտոքիմիկատներ՝ բույսերի կողմից արտադրվող միացություններ, որոնք  ունակ են դիմակայել ազատ ռադիկալներին:


Ստորև կդիտարկենք չորս ամենաուժեղ մթերքները, որոնք իսկապես արդյունավետ են կրծքագեղձի քաղցկեղի կանխարգելման առումով:

Բրոկկոլի


Բրոկկոլին պարունակում է հատուկ ֆիտոքիմիական գլյուկոռաֆանին, որը նպաստում է  քաղցկեղ առաջացնող քիմիական նյութերի չեզոքացմանը (հետազոտությունները ցույց են տվել, որ այդ տարրերից առավել մեծ քանակով  պարունակվում են ծիլերում ): Ի դեպ, ովքեր   այս մթերքի երկրպագուն չեն,  խորհուրդ ենք տալիս համային հատկությունների բարելավման նպատակով ավելացնել սխտոր կամ մանանեխ: Այդ մթերքները շատ  օգտակար են նաև քաղցկեղային բջիջների դեմ պայքարում:

Վարսակ


Վարսակը չափազանց մանրաթելային մթերք է, ինչն էլ որոշիչ  բնութագիր է  այն կրծքագեղձի քաղցկեղի դեմ պայքարի  լավագույն  մթերքների շարքին դասելու համար: Բացի այդ, վարսակը պարունակում է մելատոնին, որը նույնպես նվազեցնում է հիվանդության ռիսկը: Այդ պատճառով էլ իզուր չէին մեզ մանուկ հասակից  ասում, որ վարսակի շիլայից լավ  նախաճաշ չկա:
 
Կալե (տերևավոր) կաղամբ


Բրեմենի և Օլդենբուրգի համալսարանների գերմանացի գիտնականներն ուսումնասիրել են 40 տարբեր տեսակի կաղամբների բաղադրությունը, նրանցում գլյուկոզինոլատների պարունակությունը: Դրանք բնական ծծմբային նյութեր են, որոնք կաղամբը կտրելիս վերածվում  են մանանեխային նյութերի:  Բացի այն, որ նրանք դառը համ են հաղորդում,  ծառայում են նաև որպես կրծքագեղձի քաղցկեղից պաշտպանվելու գերազանց միջոց:  Հետազոտության արդյունքում պարզվեց, որ ամենաշատ մանանեխային յուղ անջատվում է կալե կաղամբից:

Կանաչ թեյ


Դեռ հնուց  առասպելներ կան կանաչ թեյի օգտակարության մասին:  Եթե այդ ըմպելիքը դուք դեռ չեք ավելացրել Ձեր սննդակարգում , անհապաղ  արեք դա: Կանաչ թեյը պարունակում է ֆենոլային միացություններ, որոնք կանխում են քաղցկեղային բջիջների զարգացումը, ինչպես նաև կրծքագեղձի քաղցկեղը:
Այս 4 մթերքները, բացի այն, որ օժտված են վերոնշյալ բոլոր անվիճելի առավելություններով, անհավանականորեն օգտակար են նաև Ձեր կառուցվածքի համար:  Չէ որ դեռ ոչ ոք երբեք ավելորդ քաշի պատճառ չի համարել ո՛չ վարսակը, ո՛չ բրոկկոլին, ո՛չ կաղամբը և ոչ էլ առավել ևս թեյը:

Սկզբնաղբյուր. oncology.am
med-practic.com կայքի ադմինիստրացիան տեղեկատվության բովանդակության համար

պատասխանատվություն չի կրում
Loading...
Share |

Հարցեր, պատասխաններ, մեկնաբանություններ

Կարդացեք նաև

Փորձագետները հայտնել են այն մթերքների ցանկը, որոնք նպաստում են ծերացմանը. armeniamedicalcenter.am
Փորձագետները հայտնել են այն մթերքների ցանկը, որոնք նպաստում են ծերացմանը. armeniamedicalcenter.am

Մասնագետները թվարկել են այն մթերքները, որոնք նպաստում են վաղաժամ ծերացմանը: Դրանց թվում են շաքարավազը, ալկոհոլը, եգիպտացորենային անուշեղենը, ինչպես նաև` մշակված միսը: Այդ մասին գրում է Medikforum-ը...

Մթերքներ, որոնք մեծացնում են վաղաժամ մահվան վտանգը. armeniamedicalcenter.am
Մթերքներ, որոնք մեծացնում են վաղաժամ մահվան վտանգը. armeniamedicalcenter.am

Չափազանց մշակման ենթարկված մթերքները նպաստում են վաղաժամ մահվանը, պարզել է Ֆրանսիայի գիտնականների խումբը:

Այդ մթերքներից են` քաղցրավենիքը, հացաբուլկեղենը, պաղպաղակը, կիսաֆաբրիկատները և վերամշակված մսամթերքը...

Սնուցումը ենթաստամոքսային գեղձի քաղցկեղի ժամանակ. oncology.am
Սնուցումը ենթաստամոքսային գեղձի քաղցկեղի ժամանակ. oncology.am

Ենթաստամոքսային գեղձի քաղցկեղին հաճախ նախորդում է քրոնիկական պանկրեատիտը կամ մարսողական համակարգի այլ հիվանդությունները: Եվ այս ախտաբանության ռիսկի գործոններից մեկը սխալ սնուցումն է՝ շատ ուտելը, արագ սննդի, ճարպային, սուր համեմված...

Ուռուցքաբանություն Սննդակարգեր
ՀՀ ԱՆ. Խորհուրդներ` նախատոնական
ՀՀ ԱՆ. Խորհուրդներ` նախատոնական

Տոն օրերին բնակչության շրջանում հաճախակի են գրանցվում սննդային թունավորումների դեպքեր: Սննդային թունավարակներից զերծ մնալու համար Արցախի Հանրապետության առողջապահության նախարարությունը զգուշացնում է...

Օգտակար խորհուրդներ
Բարձր տարիքային խմբի սնուցումը ուռուցքային հիվանդությունների կանխարգելման և բուժման ժամանակ. oncology.am
Բարձր տարիքային խմբի սնուցումը ուռուցքային հիվանդությունների կանխարգելման և բուժման ժամանակ. oncology.am

Չարորակ ուռուցքները ախտահարում են հիմնականում բարձր տարիքային խմբի մարդկանց։ Վերջին տարիներին նկատվում է ուռուցքային հիվանդությունների աճ բոլոր տարիքային խմբերում, սակայն այն հատկապես նկատվում է 60 տ անց տղամարդկանց...

Ուռուցքաբանություն Սննդակարգեր
Սննդակարգն աթերոսկլերոզի ժամանակ. armeniamedicalcenter.am
Սննդակարգն աթերոսկլերոզի ժամանակ. armeniamedicalcenter.am

Աթերոսկլերոզի զարգացման պատճառները

Աթերոսկլերոզը հաճախ հանդիպում է տղամարդկանց մոտ 40-60 տարեկանում և 50 տարեկանն անց կանանց մոտ: Զարգացման հիմնական գործոններն են` սխալ սնունդը, նյութափոխանակության խանգարումները, ոչ ակտիվ կյանքը...

Սրտանոթաբանություն Սննդակարգեր
Ինչպես պահպանել կանաչու թարմությունը երկար ժամանակ
Ինչպես պահպանել կանաչու թարմությունը երկար ժամանակ

Թարմ կանաչին պետք է լինի ցանկացած մարդու սննդակարգում, քանի որ այն շատ օգտակար է առողջության համար: Սակայն շատ հաճախ, գնելով որոշ չափաքանակով կանաչի օգտագործելով այն տարբեր ճաշատեսակների ու աղցանների մեջ մի խնդիր է առաջանում...

Սննդակարգ այրոցի դեմ. izmirlianmedicalcenter.com
Սննդակարգ այրոցի դեմ. izmirlianmedicalcenter.com

Գրեթե յուրաքանչյուր հասուն մարդ ծանոթ է այրոցի նշաններին՝ կոկորդում այրող զգացողություն և բերանում` դառնահամություն: Եկեք հասկանանք, թե որտեղի՞ց է այն առաջանում և ինչպես վերացնել: Երբեմն առատ սեղանից հետո...

Սննդակարգեր
Սնուցումը գերճնշման ժամանակ. ինչ է կարելի և ինչ չի կարելի ուտել. izmirlianmedicalcenter.com
Սնուցումը գերճնշման ժամանակ. ինչ է կարելի և ինչ չի կարելի ուտել. izmirlianmedicalcenter.com

Ավստրալացի փորձագետներն անվանել են այն մթերքները, որոնք կարող են նվազեցնել զարկերակային ճնշման բարձրացումը գերճնշման ժամանակ: Գերճնշումը թույլ արտահայտված ախտանիշների պատճառով համարվում է համր մարդասպան...

Սրտանոթաբանություն Սննդակարգեր
Փսորիազ. ճիշտ սնուցում և սննդակարգ. izmirlianmedicalcenter.com
Փսորիազ. ճիշտ սնուցում և սննդակարգ. izmirlianmedicalcenter.com

Ճիշտ սնուցման շնորհիվ փսորիազով տառապող մարդը կարող է զգալիորեն ազդել հիվանդության ծանրության աստիճանի և ախտանիշների վրա: Փսորիազի ժամանակ ճիշտ սնուցման նպատակն օրգանիզմում որոշակի թթվահիմնային...

Մաշկաբանություն Սննդակարգեր
Բուժական սնունդը պանկրեատիտի ժամանակ. izmirlianmedicalcenter.com
Բուժական սնունդը պանկրեատիտի ժամանակ. izmirlianmedicalcenter.com

Ենթաստամոքսային գեղձի ֆերմենտները նպաստում են աղիներում սպիտակուցների, ճարպերի և ածխաջրերի ճեղքմանը: Ենթաստամոքսային գեղձի կողմից  անջատված հորմոններից, օրինակ, ինսուլինը, արյան մեջ ապահովում է գլյուկոզայի...

Սննդակարգեր
Ի՞նչ խմել այրոցի ժամանակ. izmirlianmedicalcenter.com
Ի՞նչ խմել այրոցի ժամանակ. izmirlianmedicalcenter.com

Հաճախակի այրոցը կարող է գաստրոէզոֆագեալ ռեֆլյուքս հիվանդության ախտանշան լինել: Կերակրափողի լորձաթաղանթի և ստամոքսից կերակրափող թափանցած աղաթթվի, պեպսինի, լեղաթթուների, ենթաստամոքսային գեղձի ֆերմենտների անմիջական...

Գաստրոէնտերոլոգիա և լյարդաբանություն
Սխալ սննդակարգը` տոնական օրերին, և դրա հետևանքները. հարցազրույց Սիրանուշ Փաշինյանի հետ. arabkirjmc.am
Սխալ սննդակարգը` տոնական օրերին, և դրա հետևանքները. հարցազրույց Սիրանուշ Փաշինյանի հետ. arabkirjmc.am

Տոնական օրերին սնունդը երկար ժամանակ մնալով սեղանին, երբեմն, նույնիսկ սենյակային ջերմաստիճանի պայմաններում, կարող է փչանալ և պատճառ դառնալ ստամոքս-աղիքային համակարգի խանգարումների: Սովորաբար, այդ օրերին...

Երեխայի սնուցումը
ՀՀ ԱՆ. Սննդամթերքի պահպանման ժամկետները
ՀՀ ԱՆ. Սննդամթերքի պահպանման ժամկետները

Թռչնի մսից պատրաստված կոտլետները, բանջերեղենից, մսից, ձկից և այլ մթերքից աղցանները` թթվասերով, մայոնեզով համեմված, կարելի է պահել 12 ժամ:
Աղցանների համար նախատեսված եփած միսը, աղացած մսից պատրաստված տապակած կերակրատեսակները՝ կոտլետներ...

ՀՀ ԱՆ. Մթերքը պահելու, կերակուր պատրաստելու կանոններ
ՀՀ ԱՆ. Մթերքը պահելու, կերակուր պատրաստելու կանոններ

Սնունդ պատրաստելուց առաջ և ընթացքում պետք է հաճախակի լվանալ ձեռքերը, հատկապես, եթե ձեռք եք տվել հում մթերքի, մասնավորապես` հում մսի: Պետք է մաքուր պահել մակերեսները և խոհանոցային պարագաները, որոնք օգտագործվում են սնունդ պատրաստելու ժամանակ...

ԱՄԵՆԱԸՆԹԵՐՑՎԱԾ ՀՈԴՎԱԾՆԵՐԸ