Med-Practic
Նվիրվում է վաստակաշատ ուսուցիչ Գրիգոր Շահյանին

Իրադարձություններ

Հայտարարություններ

Մեր հյուրն է

Հրատապ թեմա

Սննդակարգեր

Սնուցումը գերճնշման ժամանակ. ինչ է կարելի և ինչ չի կարելի ուտել. izmirlianmedicalcenter.com

Սնուցումը գերճնշման ժամանակ. ինչ է կարելի և ինչ չի կարելի ուտել. izmirlianmedicalcenter.com

Ավստրալացի փորձագետներն անվանել են այն մթերքները, որոնք կարող են նվազեցնել զարկերակային ճնշման բարձրացումը գերճնշման ժամանակ: Գերճնշումը թույլ արտահայտված ախտանիշների պատճառով համարվում է համր մարդասպան: Բարձր զարկերակային ճնշումը մեծացնում է սիրտ-անոթային հիվանդությունների, կաթվածի, սրտային անբավարարության և երիկամային հիվանդությունների ռիսկը: Սակայն, ըստ փորձագետների, այս վտանգավոր վիճակը կարելի է կանխել սննդակարգի պարզ փոփոխությունների օգնությամբ:

Ավստրալիայի Նյուքասլ համալսարանի երեք սննդաբաններ խոսեցին այն մթերքների մասին, որոնք պետք է գերճնշման ժամանակ ներառել ճաշացանկի մեջ, ինչպես նաև այն մթերքների մասին, որոնցից պետք է խուսափել կամ դրանց կիրառումը հասցնել նվազագույնի:
 
Ի՞նչն է օգտակար

Վարսակի  փաթիլներ

Գիտնականները վերլուծել են 400 առողջ մարդու մոտ իրականացված հինգ հետազոտական փորձարկումների տվյալները, որոնցով ստուգվել է վարսակի ազդեցությունը զարկերակային սիստոլիկ (ճնշում, որի ժամանակ սիրտն արյուն է մղում) և դիաստոլիկ (երբ սիրտը թուլանում է) ճնշման վրա:

Հետազոտողները հայտնաբերել են, որ օրական 60 գ հերկուլեսի կամ 25 գ վարսակի թեփի կիրառումը սիստոլիկ զարկերակային ճնշումը նվազեցնում է 2,7 մմ.սնդ. սյունով, իսկ դիաստոլիկը՝ 1,5 մմ.ս.ս.-ով:

Վարսակի կամ վարսակի թեփի այդպիսի քանակությունը պարունակում է մոտավորապես 4 գ որոշակի տեսակի թելիկներ, որոնք կոչվում են բետա-գլյուկան: Դրանց յուրաքանչյուր գրամը կարող է նվազեցնել դիաստոլիկ ճնշումը 0.11 մմ.ս.ս-ով: Փորձագետները  խորհուրդ են տալիս ամեն օր սննդում ներառել վարսակ. տղամարդկանց` 30 գ, կանանց՝ 25 գ:

Ճակնդեղ

Ճակնդեղը շատ հարուստ է անօրգանական նիտրատներով, որոնք մարսողության ժամանակ վերածվում են ազոտի օքսիդի, որը նպաստում է զարկերակների լայնացմանը, ինչի հաշվին ճնշումն իջնում է: Ճակնդեղի հյութ խմող 16 առողջ երիտասարդ տղամարդկանց վրա նախկինում իրականացված հետազոտությունների տվյալներն ապացուցում են, որ նրանց մոտ այդ դեպքում սիստոլիկ զարկերակային ճնշումը նվազել է միջինում 4,4 մմ.ս.ս.-ով, սակայն դիաստոլիկ զարկերակային ճնշման փոփոխություն չի դիտվել:

Ճնշման հետ խնդիր ունեցող 68 հասուն մասնակիցների վրա վերջերս իրականացված փորձարկումները ցույց տվեցին, որ սիստոլիկ և դիաստոլիկ զարկերակային ճնշումը նվազել է համապատասխանաբար 7,7 մմ.ս.ս.-ով և 5.2 մմ.ս.ս.-ով:

Վիտամին С

Թարմ մրգերի և բանջարեղենի միջին չափաբաժինը պարունակում է 10-40 մգ վիտամին С (ասկորբինաթթու):

Վիտամին С-ի ազդեցության ուսումնասիրման նպատակով իրականացվել է 29 հետազոտություն, որի ժամանակ ութ շաբաթվա ընթացքում փորձարկվողները օրական ստացել են 500 մգ վիտամին С :

Բոլոր մասնակիցների մոտ նկատվել է սիստոլիկ զարկերակային ճնշման իջեցում միջինը 3.84 մմ.ս.ս.-ով և դիաստոլիկ զարկերակային ճնշման իջեցում ՝1.48 մմ.ս.ս.-ով: Սակայն երիկամային քարերի առաջացման բարձր ռիսկով մարդկանց փորձագետները խորհուրդ են տալիս զգուշությամբ ընդունել վիտամին  С:

Ո՞ր մթերքները պետք է բացառել սննդակարգից

Կերակրի աղ

Աղը կամ նատրիումի քլորիդն արդեն մի քանի հարյուր տարի  կիրառվում է սննդամթերքի պահպանման և համի ուժեղացման նպատակով:  Սակայն աղի չափից ավելի կիրառումը նպաստում է զարկերակային ճնշման բարձրացմանը:

Հետազոտության ընթացքում պարզվել է, որ ամենօրյա սննդակարգում աղի նվազումը 4,4 գրամով կարող է բերել սիստոլիկ ճնշման նվազեցման 4.2 մմ.ս.ս.-ով, իսկ դիաստոլիկը՝ 2.1 մմ.ս.ս.-ով: Հիպերտոնիկ հիվանդների մոտ այս ցուցանիշներն ավելի բարձր են՝ 5.4 մմ.ս.ս. (սիստոլիկ) և 2,8 մմ.ս.ս. (դիաստոլիկ):

Ալկոհոլ

Ալկոհոլային խմիչքները սկզբում նվազեցնում են ճնշումը, ապա ավելի են բարձրացնում: Շատ հաճախ դա տեղի է ունենում գիշերային քնի ժամանակ` երեկույթից հետո կամ արթնանալուց անմիջապես հետո: Հետազոտողները եկան այն եզրակացության, որ տղամարդկանց մոտ ալկոհոլի օգտագործումից հետո ճնշման բարձրացման ռիսկն ավելի բարձր է, քան կանանց մոտ:

Կոֆեին

Կոֆեին պարունակում է ո՛չ միայն սուրճը, այլ նաև թեյը, կոլան և էներգետիկ ըմպելիքները: Հաճախ ճնշման բարձրացում դիտվում է սուրճ խմելուց հետո:  Օրինակ, հինգ փորձարկումների ժամանակ մասնակիցները խմել են 1-2 բաժակ թունդ սուրճ: Այդ ըմպելիքի խմելուց հետո երեք ժամվա ընթացքում սիստոլիկ զարկերակային ճնշման բարձրացումը կազմել է 8,1 մմ.ս.ս., իսկ դիաստոլիկը՝ 5,7 մմ.ս.ս.:

Սկզբնաղբյուր. izmirlianmedicalcenter.com
med-practic.com կայքի ադմինիստրացիան տեղեկատվության բովանդակության համար

պատասխանատվություն չի կրում
Loading...
Share |

Հարցեր, պատասխաններ, մեկնաբանություններ

Կարդացեք նաև

Սննդակարգը միզապարկի քարերի ժամանակ. հիվանդության կանխարգելումը. armeniamedicalcenter.am
Սննդակարգը միզապարկի քարերի ժամանակ. հիվանդության կանխարգելումը. armeniamedicalcenter.am

Միզապարկի քարերի  առկայության ժամանակ սնունդը պետք է լինի հավասարակշռված, հարուստ վիտամիններով և հանքային աղերով, ուղղված նյութափոխանակության խանգարման կարգավորմանը...

Սնունդը և առողջությունը Միզային համակարգ
Ինչպես ճիշտ սնվել կարանտինի ժամանակ. nairimed.com
Ինչպես ճիշտ սնվել կարանտինի ժամանակ. nairimed.com

Երբ երկրները խիստ միջոցառումներ են ձեռնարկում COVID-19 կորոնավիրուսային վարակի տարածումը կանխելու համար, ինքնամեկուսացումը և կոմերցիոն կառուցվածքներում աշխատանքի ընդհատումը կարող են ազդել...

Վարակաբանություն
Սնուցումը ենթաստամոքսային գեղձի քաղցկեղի ժամանակ. oncology.am
Սնուցումը ենթաստամոքսային գեղձի քաղցկեղի ժամանակ. oncology.am

Ենթաստամոքսային գեղձի քաղցկեղին հաճախ նախորդում է քրոնիկական պանկրեատիտը կամ մարսողական համակարգի այլ հիվանդությունները: Եվ այս ախտաբանության ռիսկի գործոններից մեկը սխալ սնուցումն է՝ շատ ուտելը, արագ սննդի, ճարպային, սուր համեմված...

Սնունդը և առողջությունը Ուռուցքաբանություն
Գաստրոէնտերոլոգիայում կարևորված սննդակարգեր. հարցազրույց Ադելինա Հարությունյանի հետ. armeniamedicalcenter.am
Գաստրոէնտերոլոգիայում կարևորված սննդակարգեր. հարցազրույց Ադելինա Հարությունյանի հետ. armeniamedicalcenter.am

Ի՞նչ սննդակարգեր են կարևորվում գաստրոէնտերոլոգիական և լյարդային ախտաբանությունում:

Այս երկու օրգան-համակարգերի ախտահարումների դեպքում էլ շատ կարևոր է որոշակի սննդակարգ պահպանելը...

Գաստրոէնտերոլոգիա և լյարդաբանություն
Բարձր տարիքային խմբի սնուցումը ուռուցքային հիվանդությունների կանխարգելման և բուժման ժամանակ. oncology.am
Բարձր տարիքային խմբի սնուցումը ուռուցքային հիվանդությունների կանխարգելման և բուժման ժամանակ. oncology.am

Չարորակ ուռուցքները ախտահարում են հիմնականում բարձր տարիքային խմբի մարդկանց։ Վերջին տարիներին նկատվում է ուռուցքային հիվանդությունների աճ բոլոր տարիքային խմբերում, սակայն այն հատկապես նկատվում է 60 տ անց տղամարդկանց...

Սնունդը և առողջությունը Ուռուցքաբանություն
Սննդակարգն աթերոսկլերոզի ժամանակ. armeniamedicalcenter.am
Սննդակարգն աթերոսկլերոզի ժամանակ. armeniamedicalcenter.am

Աթերոսկլերոզի զարգացման պատճառները

Աթերոսկլերոզը հաճախ հանդիպում է տղամարդկանց մոտ 40-60 տարեկանում և 50 տարեկանն անց կանանց մոտ: Զարգացման հիմնական գործոններն են` սխալ սնունդը, նյութափոխանակության խանգարումները, ոչ ակտիվ կյանքը...

Սնունդը և առողջությունը Սրտանոթաբանություն
Ինչպե՞ս սնվել կրծքագեղձի քաղցկեղի բուժման ընթացքում. oncology.am
Ինչպե՞ս սնվել կրծքագեղձի քաղցկեղի բուժման ընթացքում. oncology.am

Կրծքագեղձի քաղցկեղի բուժման ընթացքում ախորժակը կարող է նվազել, սակայն, այնուամենայնիվ, արդյունավետ բուժման գրավականն առողջ սննդակարգն է: Բուժման ընթացքում ճիշտ սնուցումը կարևոր է, քան` երբևէ: Հիվանդության դեմ պայքարելու համար...

Ուռուցքաբանություն
Սննդակարգ այրոցի դեմ. izmirlianmedicalcenter.com
Սննդակարգ այրոցի դեմ. izmirlianmedicalcenter.com

Գրեթե յուրաքանչյուր հասուն մարդ ծանոթ է այրոցի նշաններին՝ կոկորդում այրող զգացողություն և բերանում` դառնահամություն: Եկեք հասկանանք, թե որտեղի՞ց է այն առաջանում և ինչպես վերացնել: Երբեմն առատ սեղանից հետո...

Սնունդը և առողջությունը
Փսորիազ. ճիշտ սնուցում և սննդակարգ. izmirlianmedicalcenter.com
Փսորիազ. ճիշտ սնուցում և սննդակարգ. izmirlianmedicalcenter.com

Ճիշտ սնուցման շնորհիվ փսորիազով տառապող մարդը կարող է զգալիորեն ազդել հիվանդության ծանրության աստիճանի և ախտանիշների վրա: Փսորիազի ժամանակ ճիշտ սնուցման նպատակն օրգանիզմում որոշակի թթվահիմնային...

Սնունդը և առողջությունը Մաշկաբանություն
Բուժական սնունդը պանկրեատիտի ժամանակ. izmirlianmedicalcenter.com
Բուժական սնունդը պանկրեատիտի ժամանակ. izmirlianmedicalcenter.com

Ենթաստամոքսային գեղձի ֆերմենտները նպաստում են աղիներում սպիտակուցների, ճարպերի և ածխաջրերի ճեղքմանը: Ենթաստամոքսային գեղձի կողմից  անջատված հորմոններից, օրինակ, ինսուլինը, արյան մեջ ապահովում է գլյուկոզայի...

Սնունդը և առողջությունը
​5 ամենաթեթև և արդյունավետ սննդակարգերը
​5 ամենաթեթև և արդյունավետ սննդակարգերը

Ժամանակակից սննդաբանների հավաստմամբ` նիհարելու համար նախատեսված լավագույն սննդակարգն այն է, որին կարելի է հետևել հարմարավետությամբ` առանց չսնվելու արդյունքում թուլությունից ընկնելու անհրաժեշտության: Գրում է Woman.ru-ն...

Սնունդը և առողջությունը
Ի՞նչ չուտել, եթե հոդացավեր ունեք. 168.am
Ի՞նչ չուտել, եթե հոդացավեր ունեք. 168.am

Հոդացավերը մեծ անհարմարություն են պատճառում, երբեմն կարող են նաև շարժվելու դժվարություններ առաջացնել։ Ցավը բացասաբար է ազդում հիվանդի հոգեկան վիճակի վրա։ Fithacker.ru-ն գրում է, որ հոդացավերի հիմնական պատճառներն են...

Սնունդը և առողջությունը Վնասվածքաբանություն և օրթոպեդիա
Մարգարիտա Կորոլյովայի սննդակարգը. 168.am
Մարգարիտա Կորոլյովայի սննդակարգը. 168.am

Հանրահայտ սննդաբան Մարգարիտա Կորոլյովային, անկասկած, կարելի է վստահել: Չէ՞ որ նրա մեթոդով նիհարում են ռուսական էստրադայի ու կինոյի աստղերը: Կորոլյովան գիտական փաստարկներով ապացուցված իսկապես բազում...

Սնունդը և առողջությունը
Բրնձով սննդակարգ. 168.ամ
Բրնձով սննդակարգ. 168.ամ

Fithacker.ru-ն գրում է, որ բրնձով սննդակարգը մշակվել է դեռ 1939թ. և նպատակ է ունեցել իջեցնել արյան ճնշումը, կարգավորել արյան մեջ շաքարի մակարդակը և լավացնել երիկամների վիճակը։ Բայց քանի որ այն մեծապես օգնել է նաև քաշի...

Սնունդը և առողջությունը

ԱՄԵՆԱԸՆԹԵՐՑՎԱԾ ՀՈԴՎԱԾՆԵՐԸ