Med-Practic
Նվիրվում է վաստակաշատ ուսուցիչ Գրիգոր Շահյանին

Իրադարձություններ

Հայտարարություններ

Մեր հյուրն է

Հրատապ թեմա

Սննդակարգեր

Քաղցի ռեժիմ. ի՞նչ է կատարվում մեր օրգանիզմում, երբ այն սննդանյութեր չի ընդունում. med.news.am

Քաղցի ռեժիմ. ի՞նչ է կատարվում մեր օրգանիզմում, երբ այն սննդանյութեր չի ընդունում. med.news.am

74 տարեկանում Մահաթմա Գանդին հացադուլի ընթացքում 21 օր անցկացրել է առանց սննդի: Չնայած իր պատկառելի տարիքին եւ հյուծված վիճակին՝  իրավապաշտպանը կարողացել է հաղթահարել սովը:

 

Համաձայն որոշ տվյալների՝ մարդիկ կարողանում են ապրել 70 օր առանց սնունդ ընդունելու: Սակայն մարդու օրգանիզմը ի վիճակի չէ մի քանի օր ապրել առանց ջրի, այնուամենայնիվ առանց սննդի այն կարող է բավականին երկար դիմակայել պաշտպանիչ մեխանիզմների շնորհիվ, հայտնում է The Medical Daily-ին:

 

Ինչպե՞ս է դա կատարվում: Առաջին հերթին շատ կարեւոր է ջուր խմելը: «Առանց սննդի ապրելը մեծապես կախված է մարմնի զանգվածից, գենետիկ փոփոխություններից եւ այլ գործոններից, որոնք կապված են առողջության եւ ամենակարեւորը՝ ջրազրկման առկայության կամ բացակայության հետ»,- Scientific American-ում գրել է դոկտոր Ալան Լիմբերսոնը: Չնայած բազմաթիվ գործոններ են որոշում, թե որքան մենք կարող ենք դիմակայել առանց սննդի, մեր մարմինը անցնում է որոշ մետաբոլիկ գործընթացներ, որոնք օգնում են սննդի բացակայության դեպքում պահպանել մեր էներգիան՝ «ժամանակ շահելով»:

 

6 ժամ ուտելուց հետո

 

Ուտելուց հետո մեր օրգանիզմը մարսում է սնունդը եւ ճեղքում է գլիկոգեն (էներգիա խնայող մոլեկուլներ): Այս գործընթացը առաջացնում է գլյուկոզա՝ մոլեկուլներ, որոնք օգտագործվում են որպես էներգիայի աղբյուր եւ կլանվում են արյան մեջ:

 

Գլյուկոզան օգտագործվում է որպես էներգիայի աղբյուր, եթե Դուք սնվում եք կանոնավոր կերպով: Այն թույլ է տալիս Ձեզ հագեցվածություն եւ երջանկություն զգալ, քանի որ գլյուկոզան հայտնվում է Ձեր լյարդի եւ մկանների մեջ, իսկ ճարպային թթուները պահեստավորվում են հետագա օգտագործման համար: Գլյուկոզան մեզ տալիս է վեց ժամյա կենսունակություն, իսկ երբ այն վերջանում է, մենք քաղց ենք զգում, դառնում ավելի ագրեսիվ եւ զայրացկոտ:

 

Սովի ռեժիմը. 3 օր առանք սննդի

 

Պահեստավորված գլյուկոզան բավարար է մարդու օրգանիզմի համար 24-48 ժամ, չնայած այն սովորաբար սպառվում է մի քանի ժամվա ընթացքում: Այդ դեպքում մարդը ոչ միայն սովի զգացում է ունենում, այլեւ կարող է հայտնվել կետոզի իրավիճակում (բարձր մակարդակների կետոնային մարմինների առկայություն օրգանիզմում): Կետոնային մարմինները ձեւավորվում են ճարպային թթուներից, երբ լյարդի գլիկոգենը լրիվ սպառված է լինում եւ օգտագործվում է էներգիա ստանալու համար: Որպես կանոն, սնունդ չընդունելու կամ ածխաջրածիններով հարուստ դիետա պահելու ժամանակ Ձեզ մոտ կարող է սկսել կետոզ:

 

Այնուամենայնիվ, ուղեղը չի կարող սնվել միայն ճարպային թթուներով, այդ պատճառով այն շարունակում է օգտագործել օրգանիզմում պահեստավորված գլյուկոզան: Ընդհանրապես ուղեղը օրական օգտագործում է 120գ գլյուկոզա, ինչը բավականին շատ է, այդ պատճառով երբ գլյուկոզան սպառվում է, օրգանիզմը պետք է մշակի պահեստավորման պլան ուղեղի համար:

 

Երրորդ օրը ուղեղը կարող է էներգիա վերցնել կետոնային մարմիններից՝ ստանալով իր էներգիայի 30 %-ը, իսկ չորրորդ օրը կետոնային մարմիններից այն կյուրացնի իր էներգիայի 70%-ը:

 

Քաղց ավելի քան 72 ժամ

 

Ամենադաժանը տեղի է ունենում է 72 ժամ հետո, երբ սկսվում է աուտոֆագիայի շրջանը: Այն բանից հետո, երբ ճարպերը քայքայվում են, Ձեր օրգանիզմը սկսում է ճեղքել մկաններում առկա սպիտակուցը՝ զգալիորեն թուլացնելով մկանները: Այդ պահին արդեն ուղեղը սկսում է պահանջել օրական ընդամենը 30գ գլյուկոզա ՝ 120գ փոխարեն: Այնուհետեւ ուղեղը սկսում է էներգիա ստանալ մոտակա սպիտակուցներից: Սպիտակուցների եւ ամինաթթուների ճեղքումից հետո արյան մեջ գլյուկոզայի քանակը ավելի մեծ կլինի: Այս փոփոխությունը տեղի է ունենում լյարդի մեջ, եւ Ձեր ուղեղը կրկին ստանում է անհրաժեշտ էներգիան: Բայց քանի որ ուղեղը կարող է անընդհատ դուրս մղել սպիտակուցային էներգիան, դուք աստիճանաբար կկորցնեք Ձեր մկանային զանգվածը:

 

Հետաքրքիր է, որ սպիտակուցների քանակության ամենամեծ կորուստը տեղի է ունենում առաջին 72 ժամվա ընթացքում: Ապա մարմինը հարմարվում է սպիտակուցի խնայությանը: Ըստ էության, ձեր նյութափոխանակությունը այնպես է դանդաղում, որ ձեր մարմինը օգտագործում է որքան հնարավոր է քիչ էներգիա:

 

Ձեր օրգանիզմը ի վիճակի է դիմադրել քաղցին երեք շաբաթից մինչեւ անգամ 70 օր՝ կախված այն հանգամանքից, թե ինչքան ջուր եք Դուք խմում , ինչքան պահեստավորված ճարպեր ունեք, որոնք կարող են օգտագործվել օրգանիզմի կողմից էներգիա ստանալու համար: Այնուամենայնիվ, որոշակի պահի Ձեր իմունային համակարգը կթուլանա վիտամինների եւ հանքային աղերի պակասի հետեւանքով: Որպես կանոն երկու հիվանդություն կարող է ի հայտ գալ սովի տերմինալ փուլում՝ մարազմ եւ կվաշիորկոր: Մարազմը թերսնման եւ էներգիայի պակասի հետեւանքով առաջացած սուր մի հիվանդություն է, որը բնութագրվում է մկանային զանգվածների կորստով եւ ստամոքսի ուռուցքով եւ այտուցվածությամբ: Կվաշիորկորը թերսնման հետեւանքով առաջացած հիվանդություններից առավել տարածվածն է, հատկապես զարգացող երկրներում, որի առաջացման պատճառը սպիտակուցների բացակայությունն է: Այն բնութագրվում է հոգնածությամբ, այտուցներով եւ նվազեցնում է մկանային զանգվածը:

Սկզբնաղբյուր. med.news.am
Լուսանկարը. ladypozitiv.com
med-practic.com կայքի ադմինիստրացիան տեղեկատվության բովանդակության համար

պատասխանատվություն չի կրում
Loading...
Share |

Հարցեր, պատասխաններ, մեկնաբանություններ

Կարդացեք նաև

Սննդակարգը միզապարկի քարերի ժամանակ. հիվանդության կանխարգելումը. armeniamedicalcenter.am
Սննդակարգը միզապարկի քարերի ժամանակ. հիվանդության կանխարգելումը. armeniamedicalcenter.am

Միզապարկի քարերի  առկայության ժամանակ սնունդը պետք է լինի հավասարակշռված, հարուստ վիտամիններով և հանքային աղերով, ուղղված նյութափոխանակության խանգարման կարգավորմանը...

Սնունդը և առողջությունը Միզային համակարգ
Ինչպես ճիշտ սնվել կարանտինի ժամանակ. nairimed.com
Ինչպես ճիշտ սնվել կարանտինի ժամանակ. nairimed.com

Երբ երկրները խիստ միջոցառումներ են ձեռնարկում COVID-19 կորոնավիրուսային վարակի տարածումը կանխելու համար, ինքնամեկուսացումը և կոմերցիոն կառուցվածքներում աշխատանքի ընդհատումը կարող են ազդել...

Վարակաբանություն
Սնուցումը ենթաստամոքսային գեղձի քաղցկեղի ժամանակ. oncology.am
Սնուցումը ենթաստամոքսային գեղձի քաղցկեղի ժամանակ. oncology.am

Ենթաստամոքսային գեղձի քաղցկեղին հաճախ նախորդում է քրոնիկական պանկրեատիտը կամ մարսողական համակարգի այլ հիվանդությունները: Եվ այս ախտաբանության ռիսկի գործոններից մեկը սխալ սնուցումն է՝ շատ ուտելը, արագ սննդի, ճարպային, սուր համեմված...

Սնունդը և առողջությունը Ուռուցքաբանություն
Գաստրոէնտերոլոգիայում կարևորված սննդակարգեր. հարցազրույց Ադելինա Հարությունյանի հետ. armeniamedicalcenter.am
Գաստրոէնտերոլոգիայում կարևորված սննդակարգեր. հարցազրույց Ադելինա Հարությունյանի հետ. armeniamedicalcenter.am

Ի՞նչ սննդակարգեր են կարևորվում գաստրոէնտերոլոգիական և լյարդային ախտաբանությունում:

Այս երկու օրգան-համակարգերի ախտահարումների դեպքում էլ շատ կարևոր է որոշակի սննդակարգ պահպանելը...

Գաստրոէնտերոլոգիա և լյարդաբանություն
Բարձր տարիքային խմբի սնուցումը ուռուցքային հիվանդությունների կանխարգելման և բուժման ժամանակ. oncology.am
Բարձր տարիքային խմբի սնուցումը ուռուցքային հիվանդությունների կանխարգելման և բուժման ժամանակ. oncology.am

Չարորակ ուռուցքները ախտահարում են հիմնականում բարձր տարիքային խմբի մարդկանց։ Վերջին տարիներին նկատվում է ուռուցքային հիվանդությունների աճ բոլոր տարիքային խմբերում, սակայն այն հատկապես նկատվում է 60 տ անց տղամարդկանց...

Սնունդը և առողջությունը Ուռուցքաբանություն
Սննդակարգն աթերոսկլերոզի ժամանակ. armeniamedicalcenter.am
Սննդակարգն աթերոսկլերոզի ժամանակ. armeniamedicalcenter.am

Աթերոսկլերոզի զարգացման պատճառները

Աթերոսկլերոզը հաճախ հանդիպում է տղամարդկանց մոտ 40-60 տարեկանում և 50 տարեկանն անց կանանց մոտ: Զարգացման հիմնական գործոններն են` սխալ սնունդը, նյութափոխանակության խանգարումները, ոչ ակտիվ կյանքը...

Սնունդը և առողջությունը Սրտանոթաբանություն
Ինչպե՞ս սնվել կրծքագեղձի քաղցկեղի բուժման ընթացքում. oncology.am
Ինչպե՞ս սնվել կրծքագեղձի քաղցկեղի բուժման ընթացքում. oncology.am

Կրծքագեղձի քաղցկեղի բուժման ընթացքում ախորժակը կարող է նվազել, սակայն, այնուամենայնիվ, արդյունավետ բուժման գրավականն առողջ սննդակարգն է: Բուժման ընթացքում ճիշտ սնուցումը կարևոր է, քան` երբևէ: Հիվանդության դեմ պայքարելու համար...

Ուռուցքաբանություն
Սննդակարգ այրոցի դեմ. izmirlianmedicalcenter.com
Սննդակարգ այրոցի դեմ. izmirlianmedicalcenter.com

Գրեթե յուրաքանչյուր հասուն մարդ ծանոթ է այրոցի նշաններին՝ կոկորդում այրող զգացողություն և բերանում` դառնահամություն: Եկեք հասկանանք, թե որտեղի՞ց է այն առաջանում և ինչպես վերացնել: Երբեմն առատ սեղանից հետո...

Սնունդը և առողջությունը
Սնուցումը գերճնշման ժամանակ. ինչ է կարելի և ինչ չի կարելի ուտել. izmirlianmedicalcenter.com
Սնուցումը գերճնշման ժամանակ. ինչ է կարելի և ինչ չի կարելի ուտել. izmirlianmedicalcenter.com

Ավստրալացի փորձագետներն անվանել են այն մթերքները, որոնք կարող են նվազեցնել զարկերակային ճնշման բարձրացումը գերճնշման ժամանակ: Գերճնշումը թույլ արտահայտված ախտանիշների պատճառով համարվում է համր մարդասպան...

Սնունդը և առողջությունը Սրտանոթաբանություն
Փսորիազ. ճիշտ սնուցում և սննդակարգ. izmirlianmedicalcenter.com
Փսորիազ. ճիշտ սնուցում և սննդակարգ. izmirlianmedicalcenter.com

Ճիշտ սնուցման շնորհիվ փսորիազով տառապող մարդը կարող է զգալիորեն ազդել հիվանդության ծանրության աստիճանի և ախտանիշների վրա: Փսորիազի ժամանակ ճիշտ սնուցման նպատակն օրգանիզմում որոշակի թթվահիմնային...

Սնունդը և առողջությունը Մաշկաբանություն
Բուժական սնունդը պանկրեատիտի ժամանակ. izmirlianmedicalcenter.com
Բուժական սնունդը պանկրեատիտի ժամանակ. izmirlianmedicalcenter.com

Ենթաստամոքսային գեղձի ֆերմենտները նպաստում են աղիներում սպիտակուցների, ճարպերի և ածխաջրերի ճեղքմանը: Ենթաստամոքսային գեղձի կողմից  անջատված հորմոններից, օրինակ, ինսուլինը, արյան մեջ ապահովում է գլյուկոզայի...

Սնունդը և առողջությունը
​5 ամենաթեթև և արդյունավետ սննդակարգերը
​5 ամենաթեթև և արդյունավետ սննդակարգերը

Ժամանակակից սննդաբանների հավաստմամբ` նիհարելու համար նախատեսված լավագույն սննդակարգն այն է, որին կարելի է հետևել հարմարավետությամբ` առանց չսնվելու արդյունքում թուլությունից ընկնելու անհրաժեշտության: Գրում է Woman.ru-ն...

Սնունդը և առողջությունը
Ի՞նչ չուտել, եթե հոդացավեր ունեք. 168.am
Ի՞նչ չուտել, եթե հոդացավեր ունեք. 168.am

Հոդացավերը մեծ անհարմարություն են պատճառում, երբեմն կարող են նաև շարժվելու դժվարություններ առաջացնել։ Ցավը բացասաբար է ազդում հիվանդի հոգեկան վիճակի վրա։ Fithacker.ru-ն գրում է, որ հոդացավերի հիմնական պատճառներն են...

Սնունդը և առողջությունը Վնասվածքաբանություն և օրթոպեդիա
Մարգարիտա Կորոլյովայի սննդակարգը. 168.am
Մարգարիտա Կորոլյովայի սննդակարգը. 168.am

Հանրահայտ սննդաբան Մարգարիտա Կորոլյովային, անկասկած, կարելի է վստահել: Չէ՞ որ նրա մեթոդով նիհարում են ռուսական էստրադայի ու կինոյի աստղերը: Կորոլյովան գիտական փաստարկներով ապացուցված իսկապես բազում...

Սնունդը և առողջությունը
Բրնձով սննդակարգ. 168.ամ
Բրնձով սննդակարգ. 168.ամ

Fithacker.ru-ն գրում է, որ բրնձով սննդակարգը մշակվել է դեռ 1939թ. և նպատակ է ունեցել իջեցնել արյան ճնշումը, կարգավորել արյան մեջ շաքարի մակարդակը և լավացնել երիկամների վիճակը։ Բայց քանի որ այն մեծապես օգնել է նաև քաշի...

Սնունդը և առողջությունը

ԱՄԵՆԱԸՆԹԵՐՑՎԱԾ ՀՈԴՎԱԾՆԵՐԸ